Kulturní Brod

Kalendář

26. 9. 2020 od 11:00 hodin - Svatováclavské střelecké slavnosti ve střelbě historickou kuší - zrušeno

Akce se na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 23. 9. 2020 ruší.
Za podpory města Český Brod zve Guardia Broda Bohemicalis a Bratrstvo střelcuóv miesta Český Brod v sobotu 26. 9. 2020 od 11:00 hodin na již dvanáctý ročník Svatováclavských střeleckých slavností na parkánu českobrodských hradeb v Šafaříkově ulici.

V prvním kole střílí všichni přihlášení střelci dvanáct ran na vzdálenost dvacet pět metrů na terč o průměru 40 cm tzv. Ku zdi. Ve druhém kole střílí šest nejlepších střelců z prvního kola. Každý střelec má čtyři rány na trámek, kde je účelem zasáhnout vnitřní siluetu přesýpacích hodin na něm namalovaných. Do třetího finálového kola se dostávají nejlepší tři střelci z předchozího kola. Střílí se v sedě, každý po jedné ráně na malovaný terč. Střelby jsou ještě doplněny o kategorii, Přesná replika středoevropské gotické kuše. Střelci, kteří splňují tato přísná pravidla, střílí ve vylosovaném pořadí na siluetu ptáka.

Střelecké slavnosti jsou stejně jako v minulosti, doplněny o zajímavý doprovodný program. Představí se dobová hudba, připravena bude malá střelnice z kuší určená především pro pážata a malé rytíře a též je připraveno i představení loutkového divadla. Se svou bojovou ukázkou se nadále přestaví městská hotovost a střelci z ručnic. K programu dále patří různé dílničky a řemesla a již tradičně bude program pro dospělé zaměřen na vývoj střelectví. Zde se bude možnost se dozvědět mnohé o kuších pozdního středověku s názornými ukázkami obsluhy napínání a střelby. Pro znavené návštěvníky je nachystáno občerstvení v krčmě U vola. Celé střelecké slavnosti jako tomu bylo dříve, komentuje tak zvaný pritschenmeister což je vlastně středověká obdoba nám známého spíkra.

Přijděte o sobotě před svatým Václavem podpořit brodské střelce. Ti poměří své střelecké umění se střelci z celé republiky, ale i ze zahraničí.

Tímto jste srdečně zváni do jedinečného prostoru za českobrodskými hradbami.

Za podpory města Český Brod pořádá Guardia Broda Bohemicalis a Bratrstvo střelcuóv miesta Český Brod

Broda hrrr a kuším zdar!

                                                                                                   Semrád Martin, G.B.B.

Copyright © Město Český Brod, 2005-2024 | Přístupnost | GDPR | Kontakty | Mobilní verze | Administrace | vývoj MyWebdesign.cz
Cesbrod
TOPlist